Pelko estää yrittämästä

1 min luettavaa

Kukaan ei ole kiinnostunut tekemisistäni saati ajatuksistani. Miksi kertoisin kellekään, minkä kimpussa painin, mikä inspiroi minua tai mitä merkitystä työlläni on?

Kenenkään arki ei ole joka hetki kiinnostavaa mutta jokaisen päivään mahtuu inspiroivia hetkiä ja ajatuksia. Mitä kaikkea tekisitkään kymmenessä minuutissa, saati puolessa tunnissa: viimeistelisit projektiasi hyvästä parhaaksi, soveltaisit uutta tapaa käytäntöön tai jakaisit ajatuksiasi ja osaamistasi? Se riittää erottumiseen, sillä yrittäjiä ei ole jonoksi asti.

Anna merkitystä tekemisellesi. Merkittävimmät saavutukset seuraavat inspiroivia tavoitteita. Jos asetat tavoitteesi korkealle, puolittainenkin onnistuminen on enemmän kuin useimpien huiput.

Epäonnistumisessakin on kyse lopettamisesta ennen tavoitteen saavuttamista. Itsensä ylittämiseen tarvittava sitkeys ei ole saman toistamista loputtomiin, vaan saman tavoitteen jahtaamista kunnes se toteutuu. Kukaan ei kaipaa tuuliviirejä mutta suunnannäyttäjiä kaivataan sitäkin enemmän.

Epäonnistumisen pelko estää meitä ylittämästä itseämme. Saatamme olla itsemme pahimpia vihollisia emmekä uskalla ilmaista itseämme, koska pelkäämme huonojen ajatusten leviämistä. Emme halua tuotoksistamme poikkeavia mielipiteitä tai kritiikkiä.

Asettamalla itsesi alttiiksi pelkojesi lähteelle, paljastat itsesi arvosteluille, mielipiteille ja kaikelle sille, mitä et ehkä halunnut kuulla, mutta ylität myös itsesi ja etenet.

Synnytämme lisäarvoa vain olemalla oma itsemme, mielipiteillämme, pitämällä puolemme ja jakamalla ajatuksiamme. Vaihtoehtonasi on jäädä huomaamattomuuden varjoon tekemällä mitä olet aina tehnyt ja mikä pahinta, mitä muutkin tekevät. Pelko ohjaa ihmisen valintoja. Et ole yksin pelkojesi kanssa, mutta samat pelot ohjaavat myös muita.

Pelko on kuitenkin turhaa, ellei merkityksettömyys ole tavoitteesi. Älä kuuntele niitä, joiden mielipiteillä ei ole merkitystä tavoitteidesi saavuttamiseen.  Uskalla katkoa pelkojesi kahleet ja jätä arvostelijat omaan merkityksettömyyteensä.

Voit voittaa pelkosi pitämällä tavoitteesi ja hallinnan itselläsi. Älä anna muiden päättää, mikä on hyvää ja kaunista vaan päätä se itse. Jos teet asioita vain muiden takia, olet altis kaikelle tarpeettomallekin kritiikille mutta jos teet töitä suuremman vision eteen, olet voittamaton.

Jätä siis pelon ohjaama merkityksettömyys taaksesi ja luo merkitystä tekemällä töitä tavoitteidesi eteen. Voit saavuttaa tavoitteesi vain hylkäämällä pelkosi.