Mistä löydän aikaa bloggaamiseen?

2 min luettavaa

Minulta kysyttiin Twitterissä, mistä löydän aikaa bloggaamiselle? Bloggaus ja kirjoittaminen ylipäätänsä ovat varmasti parasta, mitä asiantuntija voi tehdä oman uransa eteen. Meiltä löytyy aina aikaa tärkeiksi katsomillemme asioille, kuten liikunnalle tai perheelle, eli kehoitan miettimään bloggaamisen tarkoitusta sinulle ja katsomaan sitten kalenteriasi uusin silmin.

Bloggaaminen on paras tapa jättää seurattavia jälkiä osaamisestaan.

Lähes poikkeuksetta kaikki asiantuntijat kertovat parhaaksi ammatilliseksi kehittymistavaksi bloggaamisen, koska se auttaa jäsentämään ja kiteyttämään omia ajatuksia. Esimerkiksi Mielipidejohtaja-kirjassa Ville Tolvanen kertoo verkon olevan asiantuntijoiden lihatiski ja Katleena Kortesuo nimeää blogin parhaaksi paikaksi tutustua asiantuntijaan. Blogeista syntyy myös kirjoja, kuten Jari Parantaisen Pölli Tästä -tietokirjat. Toisaalta maailman parhaimpiin markkinoijiin lukeutuva Seth Godin on blogannut kahdeksan vuotta päivittäin ja kertoo kirjoittavansa joka päivä jopa viisi blogipostausta, joista vain yksi pääsee julki.

Mietit ehkä, ettei sinulla ole aikaa moiseen? Kaikista ei ole nousemaan oman alansa kovimmiksi asiantuntijoiksi, mutta annat tarpeetonta etumatkaa, jos et kirjoita. Jo kirjoittaminen auttaa kehittymään, mutta blogilla altistat ajatuksesi myös palautteelle.

Blogit ovat asiantuntijoille täydellinen tapa testata ideoita ja ajatuksia. Blogissa ideaa ja ajatusta voi pyöritellä haluamastaan kulmasta sekä seurata, kuinka se herättää ajatuksia lukijoissa. Ajatuksen herättämä keskustelu tai sen jakaminen sosiaalisissa verkostoissa on hyvä mittari sille, kannattaako ajatuksen päälle rakentaa enemmän vai pitääkö sitä vielä työstää.

Vastaasi tulevat ideat ja ajatukset kannattaa aina ottaa talteen: kirjoittaa paperille, lähettää itselle tekstiviesti tai sähköposti tai sanella koneelle. Ideoiden kirjaaminen helpottaa arkeasi. Sisältöaihioita on aina jonoksi asti ja toisaalta lentävät lauseet on helppo ottaa käyttöön niin puheenvuoroissa kuin kirjoituksissakin. Voit testata ajatuksiesi kantavuutta helposti Twitterissä 140 merkin rajojen sisällä ja katsoa, saako ajatuksesi vastakaikua.

Ajatusten ja ideoiden bloggaaminen myös yhdistää ajatuksia sinuun. Saat niiden nosteen itsellesi, kun verkostosi muistavat sinun käsitelleen asiaa, ja näin he voivat myös suositella hengentuotoksiasi eteenpäin. On aina helpompaa linkittää jotain konkreettista, kuin vaan muistella, että asiantuntija sanoi jotain tämän suuntaista.

Tunnistamme asiantuntijan kohtaamisista: keskusteluista, onnistumisista sekä painetuista ja digitaalisista jalanjäljistä. Onko se asiantuntija, joka huutaa äänekkäimmin omaa erinomaisuuttaan, vai se, joka antaa maistiaisia osaamisestaan ja ymmärryksestään?

Paraskin asiantuntija häviää keskinkertaiselle, jos vain jälkimmäinen jättää itsestään merkityksellisiä jälkiä.

Laittamalla osaamisensa lisäksi persoonansa ja näkemyksensä peliin asiantuntija jää paremmin mieleen. Älä tee samaa kuin kaikki muut, vaan raivaa oma tiesi. Kaikesta, hyvästä sisällöstäkin, on ylitarjontaa. Erottautuja laittaa persoonan peliin ja luo näkemyksillään merkitystä.

Heittäydy, ole avoin, kerro, julista ja auta. Siitä sinut muistetaan.

Kuten Forbesin rankkaama sosiaalisen median expertti Jeff Bullas sanoi Suomen vierailullaan, älä tavoittele täydellistä vaan aloita hyvällä. Tee ensin nauruversio ja parantele sitä. Olet silloin jo pidemmällä kuin useammat. Jos se on tekemisen arvoista, tee se ensin suurella pensselillä ja parantele sitten kerta kerralta. Yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta ilman suurta kuvaa yksityiskohdilla ei ole merkitystä. Ala siis kirjoittamaan, sillä sen avulla kehityt asiantuntijana, jätät jälkiä osaamisestasi ja teet itsesi tunnetuksi alasi osaajana.

Vinkkini bloggaamiseen:

  • Kirjaa ideat ja sisältöaihiot ylös avainsanoina tai lauseina, jotta muistat ne kirjoitushetkellä
  • Aloita kirjoittamalla nauruversio blogista, joskus editointi vaatii yön yli nukkumista
  • Hyödynnä aiheina asiakaskeskusteluidesi sisältöä – näin saat monistettua vastauksesi useammalle
  • Sparraa ajatuksia kollegasi tai puolisosi kanssa, joskus on helpompi keskustella sanottavansa ääneen, jotta sen voi kirjoittaa sujuvasti

Todellisuudessa bloggaaminen siis säästää aikaasi, kun pystyt sen avulla monistamaan osaamistasi ja markkinoimaan sitä tehokkaasti.

Muuten, tekemällä mitä tahansa 15 minuuttia päivässä, keskityt siihen vuodessa lähes 12 työpäivän verran. Kirjoita esimerkiksi 1000 merkkiä päivässä joka päivä. Jos siinä ajassa ei synny blogeja, lue Blogimarkkinointi-kirjamme.