Monista asiantuntemuksesi blogeilla

1 min luettavaa

Bloggaus ja kirjoittaminen ylipäätään ovat varmasti parasta, mitä asiantuntija voi oman uransa eteen tehdä. Bloggaaminen on paras tapa jättää seurattavia jälkiä osaamisestaan.

Lähes poikkeuksetta kaikki asiantuntijat toteavat bloggaamisen olevan paras ammatillinen kehittymistapa, koska se auttaa jäsentämään ja kiteyttämään omia ajatuksia. Esimerkiksi Ville Tolvanen kertoo verkon olevan asiantuntijoiden lihatiski, ja Katleena Kortesuo nimeää blogin parhaaksi paikaksi tutustua asiantuntijaan. Blogeista syntyy myös kirjoja: esimerkiksi Jari Parantaisen Pölli tästä -tietokirjat ovat kokoelma hänen blogejaan. Toisaalta maailman parhaimpiin markkinoijiin lukeutuva Seth Godin on blogannut päivittäin yli kymmenen vuoden ajan, ja hän kertoo kirjoittavansa joka päivä jopa viisi blogipostausta, joista vain yksi pääsee julki.

Mietit ehkä, ettei sinulla ole aikaa moiseen? Kaikista ei ole nouse maan oman alansa kovimmiksi asiantuntijoiksi, mutta annat muille tarpeetonta etumatkaa, jos et kirjoita. Jo kirjoittaminen itsessään auttaa kehittymään, mutta blogilla altistat ajatuksesi myös palautteelle.

Blogit ovat asiantuntijoille täydellinen tapa testata ideoita ja ajatuksia. Blogissa ideaa ja ajatusta voi pyöritellä haluamastaan näkökulmasta ja seurata, kuinka se herättää ajatuksia lukijoissa. Ajatuksen pohjalta virinnyt keskustelu tai sen jakaminen sosiaalisissa verkostoissa on hyvä mittari sille, kannattaako ajatuksen päälle rakentaa enemmän vai pitääkö sitä vielä työstää.

Vastaasi tulevat ideat ja ajatukset kannattaa aina ottaa talteen: kirjoittaa paperille, lähettää itselle tekstiviestin tai sähköpostin muodossa tai sanella koneelle. Ideoiden kirjaaminen helpottaa arkeasi. Sisältöaihioita on aina jonoksi asti, ja toisaalta lentävät lauseet on helppo ottaa käyttöön niin puheenvuoroissa kuin kirjoituksissakin. Voit testata ajatuksiesi kantavuutta helposti Twitterissä 140 merkin rajojen sisällä ja katsoa, saako ajatuksesi vastakaikua.

Ajatusten ja ideoiden bloggaaminen myös yhdistää ajatuksia sinuun. Niiden nosteesta saat nostetta itsellesi, kun verkostosi muistavat sinun käsitelleen tiettyä asiaa, ja näin he voivat myös suositella muille hengentuotoksiasi. On aina helpompaa linkittää jotain konkreettista, kuin vaan muistella, että asiantuntija sanoi jotain tämänsuuntaista.

Tunnistamme asiantuntijan kohtaamisista: keskusteluista, onnistumisista sekä painetuista ja digitaalisista jalanjäljistä. Onko asiantuntija se, joka huutaa äänekkäimmin omaa erinomaisuuttaan, vai se, joka antaa maistiaisia osaamisestaan ja ymmärryksestään?

Paraskin asiantuntija häviää keskinkertaiselle, jos vain jälkimmäinen jättää itsestään merkityksellisiä jälkiä. Laittamalla osaamisensa lisäksi persoonansa ja näkemyksensä peliin asiantuntija jää paremmin ihmisten mieleen. Älä tee samaa kuin kaikki muut, vaan raivaa oma tiesi. Kaikesta, hyvästä sisällöstäkin, on ylitarjontaa. Erottautuja laittaa persoonansa peliin ja luo näkemyksillään merkitystä.

Heittäydy, ole avoin, kerro, julista ja auta muita. Siitä sinut muistetaan.